Úkoly na týden od 23.3. - 27.3.2020
Sacharidy
- jsou přírodní látky, v molekulách jsou vázány atomy vodíku, uhlíku a kyslíku
rozdělení: a, monosacharidy
b, disacharidy
c, polysacharidy
a, monosacharidy
glukosa - C6H12O6
hroznový cukr, je složkou ovoce, medu, krve, ale i meziproduktem různých dějů v organismech
- je zdrojem energie, vzniká při fotosyntéze
připomeňte si rovnici fotosyntézy
b, disacharidy
sacharosa - C12H22O11
- řepný cukr, získává se z řepy cukrové
- bílá krystalická látka, rozpustná ve vodě, sladká chuť
- používá se jako sladidlo
maltosa - sladový cukr, při výrobě piva vzniká ve sladu
laktosa - mléčný cukr, je v mléce, používá se ve farmacii
cukrodárné rostliny - řepa cukrovka, cukrovník lékařský (obrázky viz. učebnice str. 75)
med - je zahuštěný roztok sacharidů a dalších látek, je to sladidlo i lék.
učebnice str. 74 - nakreslit do sešitu diagram - složky medu ( a popsat)
Kandys - cukr zahříváme až roztaje, vzniká bílá sklovitá hmota
- používá se na výrobu cukrovinek
Karamel - taveninu zahříváme až do zhnědnutí
- používá se k barvení a ochucování potravin, nápojů, k barvení octa
Výklad můžete opsat do sešitu nebo vytisknout a nalepit.
Úkoly na týden od 30.3. - 3.4.
Polysacharidy - složité cukry
- jsou přírodní makromolekulární látky
1. Škrob
- vytváří se v rostlinách
- má zásobní funkci
- je jednou ze základních živin člověka
zdroje : brambory, obilniny
- průmyslově se z něj vyrábí glukosa a technická lepidla
2. Glykogen
- je to živočišný škob
- ukládá se v játrech, svalech
- má zásobní funkci
3. Celulosa
- má stavební funkci
- tvoří stěny rostlinných buněk
- přírodním zdrojem celulosy je dřevo
- téměř čistou celulosu obsahují rostlinná vlákna bavlny, lnu a konopí
- celulosa je základní surovina pro výrobu papíru, celofánu atd.
Úkol: učebnice str. 80 otázky 1, 5, 6 a 10 - vypracuj do sešitu, vyfoť a pošli mi
na e-mail děkuji
Zápis opište do sešitu.
Dnes je poslední termín odevzdání úkolu, tak se snažte deváťáci.
Úkoly na týden od 6.4. - 10.4.
Bílkoviny (proteiny)
- jsou přírodní makromolekulární látky
- obsahují vázané atomy C, H, O, N, S, P
význam :
- jsou nepostradatelnou složkou potravy
- základní stavební látky těla
- důležité pro růst a obnovu tkání
- základem enzymů a hormonů
rozdělení :
a, rostlinného původu - luskoviny, obilniny, brambory
b, živočišného původu - maso, mléko, vejce
V rostlinách vznikají bílkoviny z minerálních látek, ukládají se v semenech.
Živočichové je přijímají v potravě.
Zápis zapište do sešitu.
Úkoly od 14.4 - 17.4.
Různé druhy bílkovin a jejich funkce.
Některé bílkoviny mají tradiční názvy :
kolagen a elastin - jsou bílkoviny vaziva a chrupavek
keratin - je bílkovina vlasů a nehtů
hemoglobin - je krevní bílkovina
bílkovinám v mléku se říká souhrnně kasein
bílkovinám v mouce lepek
v krevní séru jsou albuminy a globuliny
Bílkoviny mají v organismech různé funkce :
- zásobní (bílkoviny ve vajíčku)
- transportní (hemoglobin)
- ochrannou (záleží na nich odolnost - imunita - organismu)
- stavební (keratin, kolagen)
Nepotřebné dusíkaté sloučeniny jsou z těla odstraňovány v podobě jednoduchých dusíkatých sloučenin (u člověka jako močovina)
Zápis si opište do sešitu. děkuji
Úkoly od 20.4. - 24.4.
Aminokyseliny
- jsou karboxylové kyseliny, které mají v molekule aminoskupinu NH2
- některé z aminokyselin jsou stavebními kameny bílkovin
V molekule aminokyseliny jsou 2 funkční skupiny :
1. karboxylová - COOH
2. aminoskupina - NH2
- karboxylová skupina je nositelkou kyselých vlastností
- aminoskupina je nositelkou zásaditých vlastností
Příklady
aminooctová kyselina(aminoethanová) - glycin
2 aminopropanová - alanin
Aminokyseliny vznikají při trávení bílkovin.
Zápis si napište do sešitu.
Úkoly od 27.4. - 30.4.
Enzymy
- jsou spocifické katalyzátory
- účastní se všech dějů v organismech
- enzymy katalyzují změny při zrání masa, uplatňují se v mouce při přípravě
těsta
- většina mléčných výrobků - sýry, tvaroh, kefír, jogurty - se získávají
enzymovou přeměnou složek mléka
- jsou nepostradatelné při výrobě piva, vína a léčiv
Biotechnologie - jsou výrobní postupy, které využívají činnost různých mikroorganismů ( bakterie, kvasinky, plísně )
Otázka :
1. Které trávicí enzymy znáš?
2. Ve které části trávicího ústrojí se štěpí sacharidy, tuky a bílkoviny?
Zápis napište do sešitu a odpovědi na otázky mi pošlete na e-mail
děkuji
Úkoly od 4.5. - 7.5.
Nukleové kyseliny
- jsou makromolekulární sloučeniny
- obsahují : a. sacharid ribosu nebo deoxyribosu
b, kyselinu fosforečnou
c, dusíkatou sloučeninu, které se říká báze
Druhy :
1. Deoxyribonukleová kyselina - DNA
- význam pro přenos dědičných vlastností a při dělení buněk
2. Ribonukleová kyselina - RNA
- usměrňuje tvorbu bílkovin v živých organismech
Zápis napište do sešitu.
Úkoly od 11.5. - 15.5.
Nitrosloučeniny - mají nitroskupinu NO2
učebnice str. 91 - zapište rovnici vzniku nitrobenzenu
Nitrobenzen
- je jedovatá kapalina hořkomandlové vůně
- používá se k výrobě anilínu
Organické dusičnany
- vznikají reakcí kyseliny dusičné s hydroxylovými skupinami různých
organických sloučenin
Nitroglycerin - dusičnan glycerolu
- je složkou průmyslových trhavin, ale i léku, který se používá při
onemocnění srdce
Vytvořte : pentylester kyseliny propanové
rovnici mi pošlete na e-mail děkuji
Úkoly od 18.5. - 22.5.
Vědeckým základem chemie se staly zač. 19. století Daltonova atomová teorie a základní přírodní a chemické zákony.
Mimořádný význam pro rozvoj chemie v 19. století měl objev periodického
zákona prvků.
Chemie se rozdělila na 2 samostatné obory
1. anorganická chemie
2. organická chemie
Během 20. století se vyčlenily další obory : makromolekulární chemie, biochemie, fyzikální chemie, analytická chemie, chemická technologie,
chemické inženýrství
Zápis si napište do sešitu. děkuji
Úkoly od 25.5. - 29.5.
Chemické výrobky
- jsou základní anorganické a organické chemikálie (kyseliny, soli,
alkoholy, rozpouštědla)
1. výrobky s dezinfekčním účinkem - pro domácnost, zdravotnictví,
průmysl
dezinfekce - je ničení choroboplodných zárodků
2. přídatné látky - aditiva( do maziv, olejů, potravin)
3. inhibitory - zpomalovače koroze
4. antioxidanty - látky bránící oxidaci vzdušným kyslíkem
5. abraziva - látky k obrušování povrchů
6. adheziva - látky zvyšující přilnavost
7. pesticidy - látky k ochraně rostlin
Zápis si napište do sešitu.
Úkoly od 1.6. - 5.6.
Nátěrové látky
- hlavní součástí nátěrové směsi je filmotvorná složka, která po nanesení
zanechá na podkladu tenký povlak - film
- další součástí je těkavá složka
- barvící složka
- nátěr tuhne odpařením rozpouštědla nebo chemickou reakcí
Lepidla
- jsou přípravky, které používáme k trvalému spojení stejných nebo
různých materiálů
- lepidlo musí k povrchu dobře přilnout
Druhy lepidel :
1. přírodní
a, minerální - vodní sklo
b, živočišné - kasein, klih
c, rostlinné - dextrin(ze škrobu)
- přírodní kaučuk
2. umělá(syntetická)
- akrylátová, epoxidová, silikonová
Zápis si napište do sešitu.
Svátek má Ivona
23.3.2023 17:58
Aktuální teplota:
14 °C
Vlhkost:
66,8 %
Rosný bod:
7,9 °C
Návštěvnost:
ONLINE:2
DNES:290
TÝDEN:1041
CELKEM:1004426
Březnové slunce má krátké ruce.
Hříbě, štěně a dítě březnové dobré bývá.