Menu
ZŠ Mutějovice
Základní školaMutějovice

9. ročník

Úkoly na týden od 23.3.  - 27.3.2020

Sacharidy

- jsou přírodní látky, v molekulách jsou vázány atomy vodíku, uhlíku a kyslíku

rozdělení:  a, monosacharidy

                b, disacharidy

                c, polysacharidy

a, monosacharidy

   glukosa - C6H12O6

   hroznový cukr, je složkou ovoce, medu, krve, ale i meziproduktem různých dějů v organismech

- je zdrojem energie, vzniká při fotosyntéze

připomeňte si rovnici fotosyntézy

b, disacharidy

    sacharosa - C12H22O11

    - řepný cukr, získává se z řepy cukrové

    - bílá krystalická látka, rozpustná ve vodě, sladká chuť

    - používá se jako sladidlo

    maltosa - sladový cukr, při výrobě piva vzniká ve sladu

    laktosa - mléčný cukr, je v mléce, používá se ve farmacii

cukrodárné rostliny - řepa cukrovka, cukrovník lékařský (obrázky viz. učebnice str. 75)

med - je zahuštěný roztok sacharidů a dalších látek, je to sladidlo i lék.

učebnice str. 74  - nakreslit do sešitu diagram - složky medu ( a popsat)

Kandys - cukr zahříváme až roztaje, vzniká bílá sklovitá hmota

            - používá se na výrobu cukrovinek

Karamel - taveninu zahříváme až do zhnědnutí

             - používá se k barvení a ochucování potravin, nápojů, k barvení octa

Výklad můžete opsat do sešitu nebo vytisknout a nalepit.

Úkoly na týden od 30.3.  - 3.4.

Polysacharidy  -  složité cukry

- jsou přírodní makromolekulární látky

1. Škrob

 - vytváří se v rostlinách

- má zásobní funkci

- je jednou ze základních živin člověka

 zdroje : brambory, obilniny

- průmyslově se z něj vyrábí glukosa a technická lepidla

2. Glykogen

- je to živočišný škob

- ukládá se v játrech, svalech

- má zásobní funkci

3. Celulosa

- má stavební funkci

- tvoří stěny rostlinných buněk

- přírodním zdrojem celulosy je dřevo

- téměř čistou celulosu obsahují rostlinná vlákna bavlny, lnu a konopí

- celulosa je základní surovina pro výrobu papíru, celofánu atd.

Úkol: učebnice str. 80 otázky 1, 5, 6 a 10 - vypracuj do sešitu, vyfoť a pošli mi 

na e-mail děkuji

Zápis opište do sešitu.

Dnes je poslední termín odevzdání úkolu, tak se snažte deváťáci.

Úkoly na týden od 6.4. - 10.4.

Bílkoviny (proteiny)

- jsou přírodní makromolekulární látky

- obsahují vázané atomy C, H, O, N, S, P

význam :

- jsou nepostradatelnou složkou potravy

- základní stavební látky těla

- důležité pro růst a obnovu tkání

- základem enzymů a hormonů

rozdělení :

a, rostlinného původu - luskoviny, obilniny, brambory

b, živočišného původu - maso, mléko, vejce

V rostlinách vznikají bílkoviny z minerálních látek, ukládají se v semenech.

Živočichové je přijímají v potravě.

Zápis zapište do sešitu.

Úkoly od 14.4 - 17.4.

Různé druhy bílkovin a jejich funkce.

Některé bílkoviny mají tradiční názvy :

kolagen a elastin - jsou bílkoviny vaziva a chrupavek

keratin - je bílkovina vlasů a nehtů

hemoglobin - je krevní bílkovina

bílkovinám v mléku se říká souhrnně kasein

bílkovinám v mouce lepek

v krevní séru jsou albuminy a globuliny

Bílkoviny mají v organismech různé funkce :

- zásobní (bílkoviny ve vajíčku)

- transportní (hemoglobin)

- ochrannou (záleží na nich odolnost - imunita - organismu)

- stavební (keratin, kolagen)

Nepotřebné dusíkaté sloučeniny jsou z těla odstraňovány v podobě jednoduchých dusíkatých sloučenin (u člověka jako močovina)

Zápis si opište do sešitu. děkuji

Úkoly od 20.4. - 24.4.

Aminokyseliny

- jsou karboxylové kyseliny, které mají v molekule aminoskupinu NH2

- některé z aminokyselin jsou stavebními kameny bílkovin

V molekule aminokyseliny jsou 2 funkční skupiny :

1. karboxylová - COOH

2. aminoskupina - NH2

- karboxylová skupina je nositelkou kyselých vlastností

- aminoskupina je nositelkou zásaditých vlastností

Příklady

aminooctová kyselina(aminoethanová) - glycin

2 aminopropanová - alanin

Aminokyseliny vznikají při trávení bílkovin.

Zápis si napište do sešitu.

Úkoly od 27.4. - 30.4.

Enzymy

- jsou spocifické katalyzátory

- účastní se všech dějů v organismech

- enzymy katalyzují změny při zrání masa, uplatňují se v mouce při přípravě 

  těsta

- většina mléčných výrobků - sýry, tvaroh, kefír, jogurty - se získávají

  enzymovou přeměnou složek mléka

- jsou nepostradatelné při výrobě piva, vína a léčiv

Biotechnologie - jsou výrobní postupy, které využívají činnost různých mikroorganismů ( bakterie, kvasinky, plísně )

Otázka :

1. Které trávicí enzymy znáš?

2. Ve které části trávicího ústrojí se štěpí sacharidy, tuky a bílkoviny?

Zápis napište do sešitu a odpovědi na otázky mi pošlete na e-mail

děkuji

Úkoly od 4.5. - 7.5.

Nukleové kyseliny

- jsou makromolekulární sloučeniny

- obsahují : a. sacharid ribosu nebo deoxyribosu

                 b, kyselinu fosforečnou

                 c, dusíkatou sloučeninu, které se říká báze

Druhy :

1. Deoxyribonukleová kyselina - DNA

    - význam pro přenos dědičných vlastností a při dělení buněk

2. Ribonukleová kyselina - RNA

    - usměrňuje tvorbu bílkovin v živých organismech

Zápis napište do sešitu.

Úkoly od 11.5. - 15.5.

Nitrosloučeniny  - mají nitroskupinu NO2

učebnice str. 91  - zapište rovnici vzniku nitrobenzenu

Nitrobenzen

- je jedovatá kapalina hořkomandlové vůně

- používá se k výrobě anilínu

Organické dusičnany

- vznikají reakcí kyseliny dusičné s hydroxylovými skupinami různých 

  organických sloučenin

Nitroglycerin - dusičnan glycerolu

- je složkou průmyslových trhavin, ale i léku, který se používá při 

  onemocnění srdce

Vytvořte : pentylester kyseliny propanové

rovnici mi pošlete na e-mail  děkuji

Úkoly od 18.5. - 22.5.

Vědeckým základem chemie se staly zač. 19. století Daltonova atomová teorie a základní přírodní a chemické zákony.

Mimořádný význam pro rozvoj chemie v 19. století  měl objev periodického

zákona prvků.

Chemie se rozdělila na 2 samostatné obory

1. anorganická chemie

2. organická chemie

Během 20. století se vyčlenily další obory : makromolekulární chemie, biochemie, fyzikální chemie, analytická chemie, chemická technologie,

chemické inženýrství

Zápis si napište do sešitu. děkuji

Úkoly od 25.5. - 29.5.

Chemické výrobky

- jsou základní anorganické a organické chemikálie (kyseliny, soli, 

  alkoholy, rozpouštědla)

1. výrobky s dezinfekčním účinkem - pro domácnost, zdravotnictví,

    průmysl

    dezinfekce - je ničení choroboplodných zárodků

2. přídatné látky - aditiva( do maziv, olejů, potravin)

3. inhibitory - zpomalovače koroze

4. antioxidanty - látky bránící oxidaci vzdušným kyslíkem

5. abraziva - látky k obrušování povrchů

6. adheziva - látky zvyšující přilnavost

7. pesticidy - látky k ochraně rostlin

Zápis si napište do sešitu.

Úkoly od 1.6. - 5.6.

Nátěrové látky

- hlavní součástí nátěrové směsi je filmotvorná složka, která po nanesení 

  zanechá na podkladu tenký povlak - film

- další součástí je těkavá složka

 - barvící složka

- nátěr tuhne odpařením rozpouštědla nebo chemickou reakcí

Lepidla

- jsou přípravky, které používáme k trvalému spojení stejných nebo 

  různých materiálů

- lepidlo musí k povrchu dobře přilnout

Druhy lepidel :

1. přírodní

 a, minerální - vodní sklo

 b, živočišné - kasein, klih

 c, rostlinné - dextrin(ze škrobu)

                     - přírodní kaučuk

2. umělá(syntetická)

- akrylátová, epoxidová, silikonová

Zápis si napište do sešitu.

Základní škola

Svátek

Svátek má Iva

Aktuální počasí

dnes, středa 1. 12. 2021
slabý déšť 5 °C 2 °C
čtvrtek 2. 12. déšť se sněhem 5/-1 °C
pátek 3. 12. skoro jasno 1/-3 °C
sobota 4. 12. mírné sněžení 1/-3 °C

Aktuální teplota

1.12.2021 18:46

Aktuální teplota:

6,8 °C

Vlhkost:

85,7 %

Rosný bod:

4,6 °C

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE: 2
DNES: 275
TÝDEN: 1045
CELKEM: 889052

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc

Vane-li v prosinci vítr východní, špatnou naději mají nemocní.

Pranostika na akt. den

Na svatého Eligia daleko široko tuhá zima má čtyři neděle trvati.

Zápis do 1. ročníku

Zápis do 1. ročníku online

Univerzální překladač

Překlad (translations)

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie