Menu
ZŠ Mutějovice
Základní školaMutějovice

9. ročník

Úkoly na týden od 23.3.  - 27.3.2020

Sacharidy

- jsou přírodní látky, v molekulách jsou vázány atomy vodíku, uhlíku a kyslíku

rozdělení:  a, monosacharidy

                b, disacharidy

                c, polysacharidy

a, monosacharidy

   glukosa - C6H12O6

   hroznový cukr, je složkou ovoce, medu, krve, ale i meziproduktem různých dějů v organismech

- je zdrojem energie, vzniká při fotosyntéze

připomeňte si rovnici fotosyntézy

b, disacharidy

    sacharosa - C12H22O11

    - řepný cukr, získává se z řepy cukrové

    - bílá krystalická látka, rozpustná ve vodě, sladká chuť

    - používá se jako sladidlo

    maltosa - sladový cukr, při výrobě piva vzniká ve sladu

    laktosa - mléčný cukr, je v mléce, používá se ve farmacii

cukrodárné rostliny - řepa cukrovka, cukrovník lékařský (obrázky viz. učebnice str. 75)

med - je zahuštěný roztok sacharidů a dalších látek, je to sladidlo i lék.

učebnice str. 74  - nakreslit do sešitu diagram - složky medu ( a popsat)

Kandys - cukr zahříváme až roztaje, vzniká bílá sklovitá hmota

            - používá se na výrobu cukrovinek

Karamel - taveninu zahříváme až do zhnědnutí

             - používá se k barvení a ochucování potravin, nápojů, k barvení octa

Výklad můžete opsat do sešitu nebo vytisknout a nalepit.

Úkoly na týden od 30.3.  - 3.4.

Polysacharidy  -  složité cukry

- jsou přírodní makromolekulární látky

1. Škrob

 - vytváří se v rostlinách

- má zásobní funkci

- je jednou ze základních živin člověka

 zdroje : brambory, obilniny

- průmyslově se z něj vyrábí glukosa a technická lepidla

2. Glykogen

- je to živočišný škob

- ukládá se v játrech, svalech

- má zásobní funkci

3. Celulosa

- má stavební funkci

- tvoří stěny rostlinných buněk

- přírodním zdrojem celulosy je dřevo

- téměř čistou celulosu obsahují rostlinná vlákna bavlny, lnu a konopí

- celulosa je základní surovina pro výrobu papíru, celofánu atd.

Úkol: učebnice str. 80 otázky 1, 5, 6 a 10 - vypracuj do sešitu, vyfoť a pošli mi 

na e-mail děkuji

Zápis opište do sešitu.

Dnes je poslední termín odevzdání úkolu, tak se snažte deváťáci.

Úkoly na týden od 6.4. - 10.4.

Bílkoviny (proteiny)

- jsou přírodní makromolekulární látky

- obsahují vázané atomy C, H, O, N, S, P

význam :

- jsou nepostradatelnou složkou potravy

- základní stavební látky těla

- důležité pro růst a obnovu tkání

- základem enzymů a hormonů

rozdělení :

a, rostlinného původu - luskoviny, obilniny, brambory

b, živočišného původu - maso, mléko, vejce

V rostlinách vznikají bílkoviny z minerálních látek, ukládají se v semenech.

Živočichové je přijímají v potravě.

Zápis zapište do sešitu.

Úkoly od 14.4 - 17.4.

Různé druhy bílkovin a jejich funkce.

Některé bílkoviny mají tradiční názvy :

kolagen a elastin - jsou bílkoviny vaziva a chrupavek

keratin - je bílkovina vlasů a nehtů

hemoglobin - je krevní bílkovina

bílkovinám v mléku se říká souhrnně kasein

bílkovinám v mouce lepek

v krevní séru jsou albuminy a globuliny

Bílkoviny mají v organismech různé funkce :

- zásobní (bílkoviny ve vajíčku)

- transportní (hemoglobin)

- ochrannou (záleží na nich odolnost - imunita - organismu)

- stavební (keratin, kolagen)

Nepotřebné dusíkaté sloučeniny jsou z těla odstraňovány v podobě jednoduchých dusíkatých sloučenin (u člověka jako močovina)

Zápis si opište do sešitu. děkuji

Úkoly od 20.4. - 24.4.

Aminokyseliny

- jsou karboxylové kyseliny, které mají v molekule aminoskupinu NH2

- některé z aminokyselin jsou stavebními kameny bílkovin

V molekule aminokyseliny jsou 2 funkční skupiny :

1. karboxylová - COOH

2. aminoskupina - NH2

- karboxylová skupina je nositelkou kyselých vlastností

- aminoskupina je nositelkou zásaditých vlastností

Příklady

aminooctová kyselina(aminoethanová) - glycin

2 aminopropanová - alanin

Aminokyseliny vznikají při trávení bílkovin.

Zápis si napište do sešitu.

Úkoly od 27.4. - 30.4.

Enzymy

- jsou spocifické katalyzátory

- účastní se všech dějů v organismech

- enzymy katalyzují změny při zrání masa, uplatňují se v mouce při přípravě 

  těsta

- většina mléčných výrobků - sýry, tvaroh, kefír, jogurty - se získávají

  enzymovou přeměnou složek mléka

- jsou nepostradatelné při výrobě piva, vína a léčiv

Biotechnologie - jsou výrobní postupy, které využívají činnost různých mikroorganismů ( bakterie, kvasinky, plísně )

Otázka :

1. Které trávicí enzymy znáš?

2. Ve které části trávicího ústrojí se štěpí sacharidy, tuky a bílkoviny?

Zápis napište do sešitu a odpovědi na otázky mi pošlete na e-mail

děkuji

Úkoly od 4.5. - 7.5.

Nukleové kyseliny

- jsou makromolekulární sloučeniny

- obsahují : a. sacharid ribosu nebo deoxyribosu

                 b, kyselinu fosforečnou

                 c, dusíkatou sloučeninu, které se říká báze

Druhy :

1. Deoxyribonukleová kyselina - DNA

    - význam pro přenos dědičných vlastností a při dělení buněk

2. Ribonukleová kyselina - RNA

    - usměrňuje tvorbu bílkovin v živých organismech

Zápis napište do sešitu.

Úkoly od 11.5. - 15.5.

Nitrosloučeniny  - mají nitroskupinu NO2

učebnice str. 91  - zapište rovnici vzniku nitrobenzenu

Nitrobenzen

- je jedovatá kapalina hořkomandlové vůně

- používá se k výrobě anilínu

Organické dusičnany

- vznikají reakcí kyseliny dusičné s hydroxylovými skupinami různých 

  organických sloučenin

Nitroglycerin - dusičnan glycerolu

- je složkou průmyslových trhavin, ale i léku, který se používá při 

  onemocnění srdce

Vytvořte : pentylester kyseliny propanové

rovnici mi pošlete na e-mail  děkuji

Úkoly od 18.5. - 22.5.

Vědeckým základem chemie se staly zač. 19. století Daltonova atomová teorie a základní přírodní a chemické zákony.

Mimořádný význam pro rozvoj chemie v 19. století  měl objev periodického

zákona prvků.

Chemie se rozdělila na 2 samostatné obory

1. anorganická chemie

2. organická chemie

Během 20. století se vyčlenily další obory : makromolekulární chemie, biochemie, fyzikální chemie, analytická chemie, chemická technologie,

chemické inženýrství

Zápis si napište do sešitu. děkuji

Úkoly od 25.5. - 29.5.

Chemické výrobky

- jsou základní anorganické a organické chemikálie (kyseliny, soli, 

  alkoholy, rozpouštědla)

1. výrobky s dezinfekčním účinkem - pro domácnost, zdravotnictví,

    průmysl

    dezinfekce - je ničení choroboplodných zárodků

2. přídatné látky - aditiva( do maziv, olejů, potravin)

3. inhibitory - zpomalovače koroze

4. antioxidanty - látky bránící oxidaci vzdušným kyslíkem

5. abraziva - látky k obrušování povrchů

6. adheziva - látky zvyšující přilnavost

7. pesticidy - látky k ochraně rostlin

Zápis si napište do sešitu.

Úkoly od 1.6. - 5.6.

Nátěrové látky

- hlavní součástí nátěrové směsi je filmotvorná složka, která po nanesení 

  zanechá na podkladu tenký povlak - film

- další součástí je těkavá složka

 - barvící složka

- nátěr tuhne odpařením rozpouštědla nebo chemickou reakcí

Lepidla

- jsou přípravky, které používáme k trvalému spojení stejných nebo 

  různých materiálů

- lepidlo musí k povrchu dobře přilnout

Druhy lepidel :

1. přírodní

 a, minerální - vodní sklo

 b, živočišné - kasein, klih

 c, rostlinné - dextrin(ze škrobu)

                     - přírodní kaučuk

2. umělá(syntetická)

- akrylátová, epoxidová, silikonová

Zápis si napište do sešitu.

Základní škola

Svátek

Svátek má Ivona

Aktuální počasí

dnes, čtvrtek 23. 3. 2023
zataženo 14 °C 9 °C
pátek 24. 3. slabý déšť 15/8 °C
sobota 25. 3. slabý déšť 10/7 °C
neděle 26. 3. slabý déšť 9/4 °C

Aktuální teplota

23.3.2023 17:58

Aktuální teplota:

14 °C

Vlhkost:

66,8 %

Rosný bod:

7,9 °C

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:2
DNES:290
TÝDEN:1041
CELKEM:1004426

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc

Březnové slunce má krátké ruce.

Pranostika na akt. den

Hříbě, štěně a dítě březnové dobré bývá.

Zápis do 1. ročníku

Zápis do 1. ročníku online

Univerzální překladač

Překlad (translations)

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

LVVZ Pernink 2020